Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Η Χρησιμότητα Των Μαθηματικών

Στον σύγχρονο κόσμο των πρακτικών εφαρμογών οι μαθητές απαιτούν από το σχολείο να τους προσφέρει εκείνες τις γνώσεις που μπορούν να χρησιμοποιούν άμεσα, αλλά και την σύνδεση αυτών με την καθημερινή πραγματικότητα. Αυτό σημαίνει ότι αποκτά γι΄αυτούς αξία κάθε τι χειροπιαστό και όχι κάτι το αφηρημένο. Η κατάρα του αφηρημένου όμως συνοδεύει πάντα τα μαθηματικά και αυτό περνάει (αναπόφευκτα) και μέσα από τα σχολικά μαθηματικά. Από τα πιο συνηθισμένα ερωτήματα που θέτουν οι μαθητές στους καθηγητές τους είναι «Γιατί μαθαίνουμε Μαθηματικά;» και «Πού θα μας χρησιμεύσουν;» Οι απαντήσεις που δίνονται συνήθως είναι «Επειδή είναι χρήσιμα» και «Σε όλους τους τομείς της ζωής», αντίστοιχα.
Αν ρωτήσουμε, όμως, τους μαθητές, θα διαπιστώσουμε πως κανένας δεν έχει μείνει ικανοποιημένος με τις παραπάνω απαντήσεις. Πολλοί μαθητές αντιμετωπίζουν τα Μαθηματικά ως ένα αναγκαίο κακό. Πράγματι, θα μπορούσε να πει κάποιος πως τα Μαθηματικά δεν είναι και τόσο χρήσιμα, αφού οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται μόνο τις τέσσερις πράξεις για τους καθημερινούς λογαριασμούς και τους υπολογισμούς τους. Τότε, όμως, γιατί μαθαίνουμε όλα αυτά τα Μαθηματικά, τα οποία ελάχιστοι άνθρωποι χρησιμοποιούν στο επάγγελμά τους;
Τα Μαθηματικά βοηθούν τον άνθρωπο να αναπτύξει έναν πιο εκλογικευμένο τρόπο σκέψης. Η ενασχόληση με θεωρήματα, αποδείξεις, η επίλυση μαθηματικών προβλημάτων βοηθούν το άτομο να πλησιάσει και να αποκτήσει έναν μαθηματικό τρόπο αντιμετώπισης καταστάσεων. Η λογική είναι αυτή που κυριαρχεί και καθοδηγεί το μυαλό και το βοηθά στη λήψη ορθών αποφάσεων. Επίσης, με την εκμάθηση και σωστή χρήση της αυστηρά δομημένης γλώσσας των Μαθηματικών, οι μαθητές δημιουργούν θετικές στάσεις ζωής, όπως ακρίβεια, σαφήνεια, πειθαρχία, ορθολογική σκέψη, επιχειρηματολογία (μέσω της απόδειξης).
Τα μαθηματικά βρίσκονται παντού γύρω μας , αν και χρειάζεται προσπάθεια να τα ανακαλύψουμε. Από τον αθλητισμό μέχρι τις επιστήμες, ό,τι κι αν επιλέξει να κάνει ο μαθητής, θα σχετίζεται με μαθηματικά.
Στον αθλητισμό τα μαθηματικά είναι λοιπόν πολύ χρήσιμα. Για παράδειγμα, σε µια εποχή όπου το επαγγελµατικό ποδόσφαιρο δεν είναι µόνο ζήτηµα ταλέντου, τύχης και πολλών χρηµάτων ,η επιστήµη αναγνωρίζεται ως το πιο χρήσιµο ¨εργαλείο¨ για την απόδοση οµάδων και ποδοσφαιριστών. Το ποδόσφαιρο είναι τέχνη αλλά ταυτόχρονα και επιστήµη, και κάθε παίκτης χρησιµοποιεί γεωµετρία, αεροδυναµική και τις πιθανότητες για να φτάσει το µέγιστο απόδοσής του. Τα µαθηµατικά παίζουν τόσο καθοριστικό ρόλο στο παιχνίδι, ώστε οι κορυφαίοι παίκτες συνδυάζουν τον αθλητισµό µε την επιστηµονική σκέψη για να ξεχωρίσουν από τους υπόλοιπους παίκτες.
Αλλα και στην επιστήμη, αφού ολες οι επιστήμες χρησιμοποιούν μαθηματικά για να λύσουν τα δικά τους προβλήματα. Αποτελούν το συνδετικό ιστό για πολλές επιστημονικές παρατηρήσεις οι οποίες δεν θα ήταν ποτέ δυνατόν να ενωθούν και να αποτελέσουν ένα σύνολο χωρίς τη χρήση των μαθηματικών. Όπως όλοι μας εξάλλου γνωρίζουμε, τα μαθηματικά αποτελούν το υπόστρωμα όλων των φυσικών επιστημών. Η φυσική , η ιατρική , η βιολογία , η μηχανική , η γεωλογία , οι οικονομικές επιστήμες στηρίζονται στα μαθηματικά. Αυτή τη δύναμη των Μαθηματικών  την εξέφρασε με σαφή τρόπο ο Γαλιλαίος τον 17ο αιώνα, ο οποίος είπε ότι «οι νόμοι της φύσεως είναι γραμμένοι στη γλώσσα των μαθηματικών».
Επίσης, χωρίς μαθηματικά ξεχάστε όλες τις τεχνολογικές εφευρέσεις του ανθρώπου συμπεριλαμβανομένων των κινητών σας τηλεφώνων και των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Πράγματι φανταστείτε τον κόσμο μας χωρίς τη δυνατότητα να μετράμε: το βάρος μας , το ύψος μας , τα χρήματα που πληρώνουμε και τόσα άλλα.


Μαρία Παρασκευοπούλου